Kohtaamisia, kokemuksia ja elämyksiä

Asiakaskertomuksia ja -palautteita 

Opettaja on ammattitaitoinen ja tekeminen on mietitty aina henkilökohtaisesti ja yksilöllisesti toiveet huomioiden. Ympäristö on todella kaunis ja idyllinen. Hevoset voivat hyvin ja ovat rentoutuneita.
Olen käynyt jouluna, kevättalvella ja kesällä, joka kerta on jäänyt hyvä mieli.
Toiminta on opettanut itsevarmuutta ja läsnäolon tietoisuutta. Niiden johdosta mm. on saanut irrottautua kiireestä, stressi on vähentynyt ja unenlaatu parantunut. Opettaja on taitava ammattilainen jonka johdolla kaikenlainen tekeminen on turvallista ja mielenkiintoista.

Siru 2023


Ihanat hevoset, eläimet ja ohjaus! Suosittelen sosalan ammattilaisena tätä paikkaa!

Suvi 


"Katso itseäsi hevosen katseen lempeydellä"

Hanne 

Hanne osallistui ryhmäohjausnäyttööni heinäkuussa 2022.  Käyntejä oli kerran viikossa neljä kertaa. Sain luvan julkaista Hannen kauniit tekstit, tuntemukset ja ajatukset hevosavusteisen matalan kynnyksen ryhmien kokoontumisten jälkeen. Käynnit herättivät Hannen luovuuden uudella tavalla kirjoittamisen muodossa. 


Hevosavusteisesta 3 naisen pienryhmästä olen saanut tärkeän säännöllisen minua itseäni varten varatun ajan, jossa pää tyhjenee arkisista asioista. Ryhmässä ja tallilla on hyväksyvä, lämmin ja avoin yhteenkuuluvuuden ilmapiiri. Olen oppinut paljon hevosista, mm. niiden eleistä ja laumakäytöksestä, ja hevosilta olen oppinut ennen kaikkea läsnäoloa sekä armollisuutta itseäni kohtaan.

Hanne


Ammattitaitoista, luotettavaa ja rauhoittavaa toimintaa. Kaunis maalaisympäristö on kuin toinen maailma. Jos elämä on haasteellista, stressaavaa ja työntäyteistä, juuri tämä on ihanteellista vastapainoa. Voit rauhoittua hevosten parissa ja tuntea niiden vaikuttavan sekä terapeuttisen läsnäolon. Sopii kenelle vain ja erilaisiin elämäntilanteisiin. Pidäthän itsestäsi huolta - suosittelen lämpimästi

Anita 


Hevosia -ihanaa! Uusia ihmisiä -vähän jännittää... Näillä ajatuksilla lähdin mukaan hevosavusteiseen pienryhmätoimintaan toiveenani saada hetki itselleni ja lisää jaksamista arkeen. Toiveet on toteutuneet yli odotusten. Ympäristö ja Marjaana luovat rauhallisen ja luottamuksellisen ilmapiirin. Hevosten parissa puuhaillessa ajantaju katoaa ja on vain se voimauttava hetki. Hetket kantavat myös arjessa, jos stressi yrittää ottaa vallan. Hevosista on löytynyt apua selkäkipuihinkin ja ryhmässä toimiessa on saanut uusia näkökulmia asioihin. Antoisaa, kokonaisvaltaista ja toimivaa hyvinvoinnin tukemista, jonka ohessa oppii uutta. Suosittelen jokaiselle!

Marjo


Hevosten kanssa ja niiden lähellä on mukava touhuilla ja Marjaanan läsnäolo on yhtä rauhoittavaa kuin hevosten. Mieleen palautuvat lapsuuden ja nuoruuden heppatouhut ja kaikki huolet ja murheet kaikkoaa. Upein oivallus tässä on se, että ratsaille ei tarvitse haluta, vaan läsnäolo heppojen kanssa on se juttu. Suosittelen lämpimästi.

Pia-Stina


Näiden rauhallisten hevosten tapaaminen oli todella rentouttavaa. Suosittelen käymään!

Minna


Jokakesäinen must ystäväni kanssa sympaattisen Marjaanan lempeällä ohjauksella , luotettavien hevosten kanssa maastoilua rauhoittavassa metsässä. Marjaana ottaa asiakkaan toiveet huomioon ja arvosana pyöreä kymppi. Ensi kesän retkeä odotellessa! Ps. Sympaattiset kauniit kanat tuovat lisämaustetta kotkottaessaan päivän juorut.

Helena


"On mukavaa, kun hevosten kanssa voi tehdä muutakin kuin vain ratsastaa"

Olli 

Olli osallistui hevosavusteiseen toimintaan keväällä ja kesällä 2022. Ollin kokonaistavoitteet olivat käytännöllisten eläinten käsittelytaitojen kehittyminen ja omien tarpeiden ja tunnetilojen sanallistaminen. Ollin omia kiinnostuksen kohteita: valokuvaamista sekä musisointia eri instrumenteilla mm. tuuba, huuliharppu ja tietenkin laulaminen, käytettiin asetettujen tavoitteiden saavuttamiseksi hevos- ja eläinavusteisessa toiminnassa. Hevosten, pupujen ja kanojen äärellä oli luontevaa ja helppoa ilmaista itseään ja puhua tunteista, ja siitä missä ja miten ne tunteet tuntuvat kehossamme. 

Asiakaspalautetta: toiminnot olivat asiakkaalle sopivia, viiden käyntikerran kokonaisuudessa oli suunnitelmallinen jatkumo ja Ollille räätälöidysti vaihtelua ja erilaisia elementtejä. Hienoja olivat tehtävät, josta hän sai selkeän ja tuntuvan onnistumisen kokemuksen itselleen (nämä ovat äidin keskustelun ja Ollin omien havaintojen pohjalta tulkitsemia näkemyksiä). Ohjaus ja tuki olivat johdonmukaisia, tilanteessa turvallisuuden huomioivaa. Ollin tuntemukset otettiin hyvin huomioon hevosavusteisessa toiminnassa.

Asiakas koki saaneensa hevos-/eläinavusteisuudesta uutta sisältöä ja merkitystä elämäänsä.

Hevosten, pupujen ja kanojen äärellä oli luontevaa ja helppoa ilmaista itseään ja puhua tunteista, ja siitä missä ja miten ne tunteet tuntuvat kehossamme. 

Asiakkaan sanoin: " Eläimet olivat rauhallisia, olin iloinen, kanoista tuli yllättynyt tunne, kun se hyppäsi käsivarrelle. Kanit ja hevoset olivat tärkeitä minulle. Ratsastaminen ja hevosen hoitaminen on kivaa, mutta oli kivaa, että hevosen kanssa voi tehdä muutakin. Kanat olivat jännittäviä ja hauskoja, niiden kanssa on kiva olla, ja pupujen." Tutustumisia

Sotekin työpajan Forge Cafén nuoria tutustumiskäynnillä.  Rentoa tutustelua ja yhdessä tekemistä ja olemista. Hevoset saivat myös pienen oman musiikkihetkensä.

Nuoret kokivat toiminnan turvallisena, ilmapiiri oli rauhallinen ja hyväksyvä. Hevosten ja muiden eläinten vuorovaikutus ja  käyttäytyminen sai ansaittua kiitosta. 


Lapsi- ja perhetyö: 4 ja 5 -vuotiaat sisarukset

"Mieleen erityisesti jäi todella miellyttävä ilmapiiri ja rauhoittava tunnelma, kaikin puolin. Kohtaaminen oli todella lämminhenkistä ja ystävällistä. Eläimet olivat todella rakastettuja ja hyvinvoivia. Ihailin sitä ja oli helppo olla tilanteissa, vaikka eläimet olivat vieraita. Eläinten läsnäolo ja pienet hetket aistittiin joka solulla. Siinä oli kaikki ja se riitti. Marjaanan toiminta ja vuorovaikutus tuki tätä kaikkea." 

Äidin kirjoittama teksti 2022

Tavoitteet ja keinot

Sisarukset osallistuivat hevosavusteiseen toimintaan keväällä 2022 viiden 45 minuutin käyntijakson verran. Tyttöjen tavoitteina oli mm. vuorovaikutuksen ja sanallisen ilmaisun parantaminen ja itseluottamuksen lisääminen sekä rauhoittuminen hetkeen.

Keinoina tavoitteisiin pääsemiseksi käytettiin leikillistä lähestymistä ja eläinten vakauttavaa ja rauhoittavaa läsnäoloa. Etsimme tallitontun piilottamia pupujen porkkanoita tutustuen samalla tallin puuhiin, saduttelimme ja mietimme taikasanoja päästäksemme kanalandiaan. 

"Kanalan kaakatukset", "kanojen kotkotukset"

Tallitonttu oli taas kerran jättänyt tytöille tehtäviä. Päästäkseen sisään tutustumaan kanoihin ja niiden touhuihin tarvitaan taas taikasanoja. Taikasanoilla sai lunastettua kanojen herkkujyvät ja luvan siirtyä kanalandiaan.

Kanasadun alku, minkä kuuntelimme (Loru-Lotan Satuhetki – Kana Kot) poiki jälkeenpäin hienon kertomuksen ja kuvituksen tyttöjen päiväkirjaan. 

Musiikkihetki 

Viidennen ja viimeisen kerran teemana oli "Musiikkihetki hevosille ja pupuille". Pupuille laulettiin tyttöjen pupulauluja - hevoset saivat nauttia Frozen musiikista ja Haloo Helsingin biiseistä kevätauringon paisteessa. Tytöt olivat itse saaneet miettiä ja valita sopivat laulut sekä pupuille että hevosille. Musiikilla on ihmeellinen voima, musiikin tuoma energia heijastuu ihmisistä hevosiin. Ihminen rentoutuu kuunnellessaan tai soittaessaan itselleen mieluisaa musiikkia ja tämä välittyy myös hevosiin. Musiikki on keino ilmaista itseään, kun sanat eivät aina kohtaa tai löydä oikeaa paikkaansa.

Toiminta oli koko perhettä osallistavaa, mukavaa kiireetöntä yhdessä tekemistä, läsnäolon hetkiä. 

Perhe koki kaikki eläimet sekä toiminnan todella merkityksellisiksi. Lapset pitivät kaikista eläimistä ja muistelivat niitä jälkeenpäin. Mitään negatiivista ei noussut esille. Eläinten nimet olivat tärkeitä ja niiden avulla muistelu. Tytöt pitivät käynneistä omanlaistansa päiväkirjaa piirtäen ja kirjoittaen - mukavat muistot, joita voi muistella vielä vuosienkin päästä. 

Asiakkaan arvio palvelukokonaisuudesta oli kouluarvosanoin erinomainen.  

Asiakaspalautekyselyn perusteella asiakkaat olivat kokeneet huomattavaa vaikutusta seuraavissa:

 • rohkeuden lisääntyminen
 • keskittymiskyvyn parantuminen
 • rauhoittuminen
 • läsnäolon lisääntyminen
 • turvallisuuden tunteen lisääntyminen
 • itseluottamuksen lisääntyminen
 • mielialan kohoaminen
 • luovuuden lisääntyminen
 • taitojen oppiminen
 • ikätason mukaisen käytöksen lisääntyminen
 • moitivoituminen pitkäjänteisyyden puutteesta huolimatta
 • hyvinvointiin vaikutus kokonaisuutena

Hevos- ja eläinavusteinen toiminta on vaikuttavaa, näinkin lyhyen käyntijakson vaikutukset olivat huomattavat ja kantoivat pitkälle arkeen.