Henkinen palautuminen

07.05.2023

Lempeästi läsnä – läsnäolotaitoja hevosten äärellä

Mielipaikkani
"Olen hevosteni ympäröimänä, kuin suojelluksessa, voimaannun - olen vain ja hengitän.
Annan katseeni kulkea metsän reunaan, pilviin taivaalla ja hevosiini, sinne katseeni palaa uudelleen ja pysähtyy pieniin yksityiskohtiin: korvan päihin, sieraimiin, lempeisiin silmiin, pehmeään turpaan ja kutittaviin turpakarvoihin.
Tunnen tuulen ja hevosten hengityksen kasvoillani.
Tässä hetkessä on kaikki."

Marjaana Korhonen 2023

Tämä mielipaikkani on hevosten tarhan suuri laakea kivi, minne menen usein istumaan tai pötköttelemään pieneksi hengähdyshetkeksi hevosten äärelle arjen töiden lomassa.

Hevoset elävät tässä hetkessä, ne eivät murehdi menneitä eivätkä mieti tulevaa. Ne seisovat vakaasti omilla jaloillaan tässä ja nyt. Hevoset ovat läsnäolotaitojen taitavia opettajia, kun vain pysähdymme niitä kuuntelemaan.

Usein puhutaan kehon fyysisestä palautumisesta, mutta aivan yhtä tärkeää on myös henkinen palautuminen. Keho ja mieli toimii yhdessä, meidän pitäisi oppia olemaan armollisempia ja lempeämpiä itseämme kohtaan. 

Kun elämä on kiireistä ja stressaavaa, arki haastavaa ja voimavaroja kuluttavaa, entistä tärkeämmäksi suorittamisen vastapainoksi tulee itsestämme huolehtiminen. Monta kertaa olemme tilanteessa, jolloin ryhdymme suorittamaan myös vapaa aikaa. Uupuminen on sydän- ja verisuonitautien ohella kansantautimme. Ihminen tarvitsee hengähdyshetkiä, luovaa joutilaisuutta, iloa ja myönteisiä tunteita.

Milloin olet viimeksi pysähtynyt, ollut levollisesti tekemättä mitään, suorittamatta mitään. Ollut vain ja hengittänyt tässä hetkessä?

Haluaisitko tulla hetkeksi hengähtämään kanssamme?

Tule.