Hevosavusteisen hevosen kouluttaminen, totuttaminen apuvälineisiin - pyörätuoli

23.04.2023

Hevosavusteisen hevosen kouluttaminen – totuttaminen pyörätuoliin


Hevosavusteisessa työssä on tärkeää, että hevonen on koulutettu työhönsä ja hevonen on tehtäviensä tasalla. Sitä mitä ei ole koulutettu, sitä ei voi vaatia.

Tällä videolla näkyy Räppärin toinen pyörätuolin kanssa työskentelykerta, tähän on lisätty erilaisia asiakastyöskentelyn elementtejä: pyörätuolin kanssa liikkuminen taluttaen, seuraaminen ja läsnäolo.

Ensimmäinen totuttaminen pyörätuoliin tapahtui hevosten luonnollisessa ympäristössä, hevosten ollessa vapaina omassa tarhassaan, omassa laumassaan – omalla mukavuusalueellaan. Totuttaminen tapahtui vapaaehtoisesti, luonnollisesti ja pakottomasti.

Hevonen on laumaeläin, lauma luo hevoselle turvaa. Hevosta johdattavat kesyhevosenakin sen ikiaikaiset pako- ja saaliseläimen vaistot.

Minulla ja hevosillani on pitkä yhteinen historia, nämä hevoset ovat olleet tässä samassa paikassa, samassa laumassa vuodesta 2011 lähtien, 12 vuotta yhteiseloa ja oloa. Tunnen hevoseni ja ne tuntevat minut. Tämä luo koulutustilanteisiin turvaa - koulutus taas luo perustan ja turvan asiakastyöskentelyyn.

Hevoset toimivat kanssani ammatillisina työkumppaneina, aktiivisina toimijoina, vuorovaikuttajina ja mahdollistajina.

Toimin Haminan Reitkallissa, missä meillä on pieni kotoisan viihtyisä maaseututalli. Tarjoan hevosavusteisia palveluita matalan kynnyksen toimintana sekä kuntoutuksen tukipalveluna ja etsin yhteistyömahdollisuuksia eri toimijoiden kanssa.

Tarjoan vahvaa hevostaito-osaamistani ja ohjaajuuttani hevos- ja eläinavusteisessa työssä (ammattitutkinto, Hevosavusteisten palveluiden tuottaminen, Koulutuskeskus Salpaus), hyvin tähän työhön perehdytetyt ja koulutetut hevoset sekä kauniin paikan missä toimia

Hevosavusteinen toiminta tarjoaa uusia näkökulmia sosiaali-, hyvinvointi ja terveysalalla. Hevonen on avusteisessa työssä vertaansa vailla, jo kokonsa ja luontaisen olemuksensa pohjalta. Hevonen voi toimia monin eri tavoin kuntouttavassa työssä: hevonen voimaannuttaa, vakauttaa, rajaa ja lohduttaa. Hevonen elää tässä hetkessä ja nyt, hevonen ei arvostele eikä arvota, hevoset hyväksyvät meidät sellaisina kuin olemme.