Hevospelko

12.03.2023

Kohtaamisia hevosten äärellä

Tällä tapaamisella puheenaiheeksi tuli pelko.

Pelko on inhimillinen tunne ja sen tarkoituksena on suojella ihmistä vaaroilta. Hevonen on suuri ja voimakas eläin, varmaankin lähestulkoon kaikilla meillä, jotka olemme olleet hevosten kanssa tekemisisissä, on ollut tilanteita, joissa meitä on pelottanut tai jännittänyt. Jos pelko alkaa rajoittamaan elämää on hyvä oppia keinoja pelon hallintaan ja säätelyyn

Hyvä keino pelon hallintaan ja pelosta pois pääsemiseen on asteittainen siedättäminen, totuttaminen turvallisessa vuorovaikutuksessa ja turvallisessa toimintaympäristössä

Pelko aiheuttaa ketjun reaktioita: pulssimme kiihtyy, hengityksemme tihenee ja verenpaineemme nousee. Lihaksemme jännittyvät ja valmistavat kehoamme toimimaan. Pupillimme laajenevat ja katseemme kiinnittyy kohti kokemaamme uhkaa. Kätemme kylmenevät tai muuttuvat nihkeiksi, kasvot kalpenevat, suu kuivuu. Myös suolisto reagoi uhkaavan tilanteeseen ja vatsa menee helposti sekaisin. Pelko vaikuttaa myös ajatteluumme ja keskittymiskykyymme, muistikaan ei toimi normaalista. Aistit terävöityvät, kehomme valmistautuu toimimaan: taistelemaan tai pakenemaan. Pelko voi myös lamaannuttaa.

Hevoset peilaavat kaikkia näitä tunteidemme aiheuttamia reaktioita. Reaktiot vaikuttavat kehoomme ja mieleemme sekä energia- ja vireystasoomme. Hevonen aistii nämä muutokset ja reagoi vaistonvaraisesti pako- ja saaliseläimenä niihin.

Tunteiden peittely, varsinkin pelon peittäminen ylienergisellä tai aggressiivisella käyttäytymisellä herättää hevosessa epäluuloa - hevoset suhtautuvat ihmisen käyttäytymiseen varauksellisesti. Ihminen ilmentää kehollansa ristiriitaisesti aivan jotakin muuta kuin mitä hänestä välittyy. Vuorovaikutus ei voi toimia tällaisessa tilanteessa, emme voi tällöin olla aidosti läsnä emmekä pysty kommunikoimaan selkeästi. On tärkeää olla aito näissä kohtaamisissa hevosten kanssa, olla rehellisesti sitä mitä on- voi sanoa ääneen: "nyt minua pelottaa" ja kun tämä on lausuttu, jo pelkkä ääneen sanominen laskee ahdistusta ja helpottaa oloa ja tilanteen hallintaa. Stressitaso pääsee laskemaan. Tämä myös välittyy hevoselle. Hevoset ovat suoria ja rehellisiä vuorovaikutuksessaan ja kommunikoinnissaan, tässä meillä ihmisilläkin olisi joskus opittavaa.


Hevoset toimivat kanssani ammatillisina työkumppaneina, aktiivisina toimijoina, vuorovaikuttajina ja mahdollistajina

Lisäarvoa hevosavusteisuudesta - Kiinnostaisiko yhteistyö kanssani?


Toimin Haminan Reitkallissa, missä meillä on pieni kotoisan viihtyisä maaseututalli. Tarjoan hevosavusteisia palveluita matalan kynnyksen toimintana sekä kuntoutuksen tukipalveluna ja etsin yhteistyömahdollisuuksia eri toimijoiden kanssa.

Mitä tarjoan

Vahva hevostaito-ja ammatillinen osaaminen hevos- ja eläinavusteisessa työssä

  • Hevosavusteisten palveluiden tuottaminen, Koulutuskeskus Salpaus 2021–2022
  • Centered Riding 1. tason ohjaaja -koulutus 2011
  • Hevosharrasteohjaaja, Koulutuskeskus Salpaus 2010
  • Vammaisratsastusohjaaja, SRL ja Hevosopisto Ypäjä 2009
  • Hevostenhoitaja, Hevosopisto Ypäjä 2006-2009

Hevosavusteiseen työhön hyvin perehdytetyt ja koulutetut hevoset.

Hevoseni ovat olleet tässä samassa paikassa samassa laumassa vuodesta 2011 lähtien, 12 vuotta yhteiseloa ja oloa. Meillä on pitkä yhteinen historia, tunnen hevoseni ja ne tuntevat minut. Tämä luo myös asiakastyöskentelyyn turvaa.


Kauniin ja turvallisen toimintaympäristön viihtyisässä maalaismiljöössä


Hevosavusteinen toiminta tarjoaa uusia näkökulmia sosiaali-, hyvinvointi ja terveysalalla. Hevonen on avusteisessa työssä vertaansa vailla, jo kokonsa ja luontaisen olemuksensa pohjalta. Hevonen voi toimia monin eri tavoin kuntouttavassa työssä: hevonen voimaannuttaa, vakauttaa, rajaa ja lohduttaa. Hevonen elää tässä hetkessä ja nyt, hevonen ei arvostele eikä arvota, hevoset hyväksyvät meidät sellaisina kuin olemme.

Hevosavusteiset palvelut Kotka-Hamina, Marjaana Korhonen