Virikkeitä hevoselle

18.07.2023

Tekemistä hevosille - virikkeet

Luonnossa hevonen vaeltaisi ja etsisi ruokaa suurimman osan ajastaan. Monesti ihmisen järjestämissä elinolosuhteissa hevoset saavat heinää muutaman kerran vuorokaudessa. Hevosten ruokinta tulisikin järjestää niin, että että hevonen saisi useita pieniä heinäannoksia vuorokauden aikana, tämä olisi hevoselle paljon luonnollisempi ja parempi ratkaisu myös hevosen ruuansulatuksen kannalta, kuin harvemmin annetut suuret heinäannokset. Näin voitaisiin lisätä hevosen hyvinvointia toteuttamalla korsirehuruokinta ajatellen hevosen lajityypillisiä käyttäytymistarpeita ja ruuansulatusta. Hyvälaatuinen heinä on hevosen ruokinnan kulmakivi ja perusta. 

Järjestämällä hevoselle erilaisia virikkeitä voimme myös ehkäistä hevosen pitkästymistä ja mahdollisia huonoja tallitapoja. Hevosella on suuri pureskelun tarve, laiduntavana eläimenä se kuljeskelee, tutkii, tunnustelee elinympäristöään ja etsii syötävää. Virikkeiden järjestäminen hevosille antaa hevosille mukavaa lisätekemistä ja myös lisää hevosen hyvinvointia. 

Virikkeinä voidaan käyttää erilaisia laatikoita tai esimerkiksi rehusäkkejä, mitkä ovat täytetty erilaisilla luonnon aineksilla mitä hevoset mielellään maistelevat ja syövät: varpuja, porkkanan paloja, villiyrttejä. Säkkeihin voi tehdä reikiä, mistä sinne piilotetut herkut pilkistävät. Yksinkertaisimmillaan virikkeet voivat olla esimerkiksi havuja tai muita puiden runkoja: pihlajaa, pajua, koivua, haapaa. 

Puiden ja oksien sekä muiden luonnonmateriaalien keruussa täytyy  huomioida https://www.luontoon.fi/jokaisenoikeudet. Virikkeiden tulee olla myös hevosille turvallisia. Virikkeiden kerääminen hevosille on myös meille ihmisille mukavaa puuhaa ulkona ja luonnossa.